Music From the Big Screen | 17/09/20 VIB Garden

U četvrtak 17. rujna vodimo te na jedno od uzbudljivijih glazbenih putovanja u Ljetnom vrtu. Spremili smo izvrsnu selekciju glazbe koja je ili stvorena za film ili ju je film proslavio. Kako god, ako morate, zamislite film bez glazbe…

ČETVRTAK 17.09.2020. | Music From the Big Screen by DJ Snih @VIB Garden | Start: 18:00 h I Ulaz: FREE

FB: https://www.facebook.com/events/645626439703333/

Divna je ta glazba. Upravo zato vas i čeka presjek kroz sve filmske žanrove, a ujedno i glazbene :). Into the wild ’till Trainspoting, od potrage za Sugarmanom kroz dirty dancing kraj američkih grafita ranim buđenjem u Vijetnamu odkud krećemo u svemir… Krucijalni četvrtak bez granica.

Sve je počelo 1927. s Pjevačem jazza. Glazba je usporedo s razvojem 7. Umjetnosti zarazila stanovništvo Zemlje. Od rođenja Simbe pa do potopa Titanica. Neobično i prekrasno bunilo osjetila.

Da malo spomenemo par povjesnih fakata. Kultni kipići od pozlaćenog britanija, tzv. Oscari, dodjeljuju se godišnje u različitim kategorijama, pa i za najbolju originalnu glazbu te najbolju pjesmu iz filma. Najviše nominacija, čak 46, dodijeljene su američkom skladatelju Johnu Williamsu. Osvojio je impozantnih 5 kipića.

Nagrada Oscar za najbolju originalnu pjesmu omogućila je veliku i trajnu popularnost mnogim pjesmama. Primjerice pjesma Baby, It’s Cold Outside se izvodi gotovo 70 godina, dok je film za kojeg je skladana zaboravljen.

Sigurno ste čuli i za ovu gospodu: Henry Mancini, Ennio Morricone, Hans Zimmmer, Howard Shore, Danny Elfman, Michael Giacchino, Ramin Djawadi i James Newton Howard.

Od hrvatskih je skladatelja, jedan od najproduktivnijih svakako bio Arsen Dedić koji je skladao temu za TV seriju U registraturi, dok je prvi zvučni igrani film u Hrvatskoj bio kratki film Šešir Oktavijana Miletića (1937), čiju je glazbu potpisao Eduard Gloz.

Ne propusti putovanje kroz svijet zvuka velikih ekrana.
Vidimo se u Ljetnom vrtu!