Mystery Man: Sixto Rodriguez | 12/11/20 VIB

Četvrtak 12. studenog posvetit ćemo čovjeku koji je mogao biti Bob Dylan. Najluđi dio priče jest da je posljednji saznao za svoju popularnost, koju je stekao Sugar Manom i ostalim prekrasnim pjesmama. Ne morate tražiti Sugar Mana više. Skreni u Savsku 160.

ČETVRTAK 12.11.2020. | Mystery Man: Sixto Rodriguez by DJ Snih @VIB | Start: 18:00 h I Ulaz: FREE

FB: https://www.facebook.com/events/455916552045620/

Šesto dijete meksičkih imigranata (odatle ime Síxto) bio je povučeni mladić iz Detroita, koji je radio kao građevinac dok je snimao svoj prvi album “Cold Fact” iz 1970: na njemu je bila i pjesma “Sugar Man” po kojoj će ga kasnije pamtiti. Producenti Coffey i Theodore čuli su ga u nekom baru, svidjele su im se njegove pjesme, ali ih je malo čudilo što su se stalno morali nalaziti na uglovima ulica: ispostavilo se da ih Rodríguez nije imao kamo pozvati, živio je bijedno, a klonio se i ureda glazbenih kompanija.

Otkako su mu početkom devedesetih izdali oba albuma na CD-u, Síxto Rodríguez postao je još popularniji u Južnoj Africi. Kada je neka Amerikanka donijela njegove ploče još prije dva desetljeća u tu zemlju, publika je poludjela za njima, slušali su ih poput “Abbey Road” Beatlesa i “Bridge Over Troubled Waters” Simona i Garfunkela. Njihov neskriveno protestni štih naišao je na plodno tlo u sredini u kojoj se još donedavno zabranjivalo gledati televiziju, gdje je premijer Botha bio iznimno omražena osoba, jer je u javnim nastupima volio prijetiti prstom, a čiji se umjetnike i sportaše posvuda bojkotiralo zbog zakona aparthejda.

Spominjanje urbanog gnjeva, sirotinje, droge i seksa u pjesmama bilo je zabranjeno, međutim Rodríguez je pjevao upravo o tome i nitko mu nije ništa mogao jer je živio daleko odatle. Nimalo slučajno da su u glazbenoj arhivi u Johannesburgu na jedan od njegovih albuma napisali “izbjegavati”, a posebno kontroverzan naslov izgrebali su škarama.

Rodríguez je u zatvorenom društvu kakvo je bilo južnoafričko bio popularniji od Elvisa, pa je mnoge zanimalo što se s njim dogodilo, je li uopće živ. Stephen “Sugar” Segerman, vlasnik dućana s pločama, čuo je zgodu da se pjevač živ zapalio na nekom koncertu i umro. Od nekog je potekla i priča da je nakon dugog vremena održao povratnički koncert u Americi u jednom manjem klubu, no kako publika nije baš bila zainteresirana, on je izvukao pištolj i pucao si u glavu.

Je li išta od toga bilo istina? Segerman je u uvodu za CD izdanje napisao da bi za tako nešto trebao glazbeni detektiv. Našao ga je u novinaru Craigu Bartholomew-Strydomu, koji je obavio nevjerojatan istraživački posao. Kada je zašao u slijepu ulicu, postavio je pitanje na internetu i neočekivano dobio odgovor. Eva Rodríguez, najstarija pjevačeva kći, napisala mu je: “Moj otac je živ, u Detroitu je i možete ga kontaktirati kad god zaželite”.

Vidimo se! Ponesite svoje maske!