Old School Hip Hop Afterparty / besplatan ulaz od ponoći s 12. na 13. travnja – VIB

U petak 12.04. od ponoći, nakon koncerta Stoke, obavezno skreni u Vintage Industrial na FREE afterparty kroz koji ćemo vas voziti dobrim, starim, tvrdim hip hopom.

PETAK 12.4.2019. | Old School HIP HOP Afterparty | FREE ulaz od 00:00 pa do 05:00 ujutro

FB: https://www.facebook.com/events/1218039615024622/

…Afrika Bambaata, Onyx, Ice T., Cypress Hill, N.W.A, Eazy-E, Naughty By Nature, Salt-N -Pepa, Eric B. & Rakim, 2 Live Crew, De La Soul, A Tribe Called Quest, Public Enemy, Ice Cube, Beastie Boys, House Of Pain, Body Count, Run-DMC, The Sugarhill Gang, Grandmaster Flash and the Furious Five, Tupac Shakur, Beastie Boys, Kurtis Blow, Dr. Dre, Snoop Dogg, Notorious B.I.G., Wu Tang Clan…

Elementi stila i tehnike repanja potječu od griota Zapadne Afrike; putujući pjevači i pjesnici imali su glazbene stilove koji su sadržavali elemente od kojih će se kasnije razviti hip-hop glazba. Neke griotske tradicije došle su u Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Karibe s prijevozom afričkih robova u “Novi Svijet.” Drugi bitni čimbenici su govorne sekcije u pjesmama soul i funk glazbenika kao što su James Brown i Isaac Hayes.

Jedan od mnogih čimbenika za stvaranje današnje hip-hop glazbe je jamajkanski stil zvan dub, koji se uzdigao kao podvrsta reggaea u 1960-ima. U dub glazbi su producenti kao što su King Tubby stvarali instrumentalne verzije popularnih reggae pjesama za svrhe klubova i zvučnih sustava; otkrili su da plesači bolje reagiraju na produžene, izolirane ritmove pjesama, često predstavljajući čvrste nastupe udaraljki i snažne bas-linije.

Ubrzo su MC-evi koji su vodili plesove počeli pričati preko instrumentalnih ploča i vještine MC-eva poput U-Roya, Dr. Alimontada i Dillingera su im pomogle da dostignu popularnost. Ova se tradicija nastavlja u današnjoj dancehallglazbi. 1967., jamajkanski imigranti poput DJ Kool Herca primijenili su metode Dub dionica na funk dionice koje su bile popularne u New Yorku. Prema Davidu Topu, reggae nije bio popularan među hip-hop obožavateljima u ranim godinama hip-hopa, unatoč njegovu utjecaju.

U parkovima i društvenim centrima, nadolazeći DJ-i svirali su okupljenim skupinama mladeži željnih čuti stare funk zvukove. Vrlo ubrzo (do 1976./77.) DJ-i i plesači odavali su posebnu pažnju teškim, funky instrumental dionicama udaraljki u bilo kojoj ploči s dobrim prekidima bubnjeva. Tu su spadale pjesme poput “It’s Just Begun” Jimmyja Castora, “Scorpio” Dennisa Coffreya i “Dance To The Drummers Beat” Hermana Kellya, kao i pjesme Rolling Stonesa i drugih bijelačkih rock bendova. Jedna od prvih izdanih hip-hop pjesama bila je “Rapper’s Delight” Sugarhill Ganga, koja je uzela sample popularne disco pjesme “Good Times” grupe Chic.
Djeca koja su plesala na ritmove počeli su se zvati B-Boys, a energetični, akrobatski stil plesa popraćen ritmom nazvao se “breaking”. Najpopularniji bronxovski DJ-i poput Kool Herca, Afrika Bambaatae i Grandmaster Flasha počeli su miksati dvije snimke iste pjesme da bi ritmovi trajali duže, s brzim cuttingima na miksetama. Bubnjarska dionica od 20 sekundi mogla je biti pretvorena u peterominutni mix.

Osim eksperimentiranja s tehničkom stranom DJ-anja (kao cutting i scratching), Bronx Jocksi su počeli eksperimentirati i s elektronskom glazbom iz Europe. “Trans-Europe Express,” Kraftwerkov hit iz 1977., bio je miljenik B-Boya zbog vozajuće metalne mješavine kompjuteriziranih bubanj-dionica i sintisajzera. Dok se sve ovo događalo na vrućim podijima Bronxa, drugi bitan element hip-hop scene pojavljivao se na ulicama.

**************************************
Više informacija o programu Vintage Industriala:
www.vintageindustrial-bar.com
www.facebook.com/vintageindbar
www.twitter.com/VintageIndBarZg
www.instagram.com/vintageindzagreb