Tribina s Damirom Imamovićem | 15/07/19 VIB

PONEDJELJAK 15.07.2019. TRIBINA ‘Sevdalinka kao eklektična umjetnost’ s Damirom Imamovićem uz Antu Batinovića @Vintage Industrial | Start 18:00 | Upad: FREE

FB: https://www.facebook.com/events/2038178583157137/

U ponedjeljak 15. srpnja ne propusti trbinu ‘Sevdalinka kao eklektična umjetnost’ s cijenjenim Damirom Imamovićem. Razgovor će voditi Ante Batinović. Skreni u Ljetni vrt Savske 160 i podruži se uz čašicu razgovora.

O Damiru:
Damir Imamović (1978.) jedan je od rodonačelnika novoga sevdaha. Osobitost je njegova pristupa u prožimanju tradicije, koju baštini i kao pripadnik jedne od najutjecajnijih sevdalijskih obitelji, inovativnog skladateljskog, aranžerskog i intepretativnog nadograđivanja sevdalinke te snažnoga oslanjanja na uvide stečene istraživanjem povijesnih pisanih i zvučnih izvora.

Profesionalni rad započeo je upravo iz istraživačkog rakursa, priređujući 2004. u suradnji s Farah Tahirbegović zbirku pjesama svojega djeda Zaima Imamovića, jednoga od najčuvenijih interpreta sevdalinke. U tom dijelu njegova rada od iznimne je važnosti knjiga Sevdah: Muzičko putovanje kroz tri stoljeća (2016.), današnji osnovni kompendij o ovome glazbenom žanru. Izlasku knjige prethodila je velika multimedijalna izložba “Sevdah, umjetnost slobode” koju je Damir postavio u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu krajem 2015. godine.

Kao glazbenik djeluje od 2005. i do sada je izdao šest albuma, od kojih posljednja dva predstavljaju Sevdah Takht Damira Imamovića. Surađivao je s nizom uglednih glazbenika, gostovao na pozornicama širom svijeta (na njegovoj internetskoj stranici www.damirimamovic.com dokumentirani su bezbrojni koncerti u zemljama jugoistočne, zapadne i srednje Europe te SAD-u, Indiji i Kini) te pisao glazbu za kazalište i film. Njegovo istraživanje, razumijevanje i praksa novoga sevdaha središnjom je temom i dokumentarnoga filma Sevdah Marine Andree Škop (2009.). Dobitnik je dvije važne godišnje nagrade kolektivne, bh. autorske agencije AMUS: za promociju tradicionalne muzike BiH (2016.) i za autorstvo u tradicionalnoj muzici (2017.).

SevdahLab Damirov je obrazovni projekt započet 2010. godine., putujući “laboratorij sevdaha” posvećen povijesti i estetici ovoga žanra, gdje u formi interaktivnih predavanja i radionica Damir Imamović objedinjuje istraživačku i glazbeničku stranu svojega djelovanja.
Sevdalijska tradicija obuhvaća mnoštvo tradicionalnih izričaja okupljenih oko pojmova “sevdah” i “sevdalinka”. Oduvijek je prati izvanredna popularnost koja je često sakrivala njenu usmjerenost na revitalizaciju tradicionalnih formi, ali i inovativnost. U okviru SevdahLaba Damir Imamović slijedi genealogiju žanra dolazeći do novih i iznenađujućih rezultata. Ne zadovoljavajući se samo teorijskim izlaganjem ustaljenih shvatanja, SevdahLab često postaje kreativna radionica povezivanja mnoštva teorijskih (socioloških, muzikoloških, književnoteorijskih), ali i praktičnih (muzičkih i drugih) uvida.

Historija projekta SevdahLab (neka od važnijih predavanja i radionica):
– The Old Town School of Folk Music (Chicago, USA);
– Loyola University Chicago (Chicago, USA)
– The University of Chicago CEERES (Chicago, USA)
– Boise State University (Boise, USA);
– Collegio Internazionale Ca’ Foscari (Venice, Italy);
– De Balie cultural centre (Amsterdam, Netherlands);
– BOZAR (Brussels, Belgium);
– Maison Des Cultures De Molenbeek-Saint-Jean (Brussels, Belgium);
– Art Base (Brussels, Belgium)
– Music Academy Aarhus (Aarhus, Denmark);
– Faculty of Philosophy: Department of Slavistics (Ljubljana, Slovenia);
– Druga godba festival (Ljubljana, Slovenia);
– Institut Studiourum Humanitatis (Ljubljana, Slovenia);
– ICTM – Makam group, 8th Meeting at Academy for Music in Sarajevo (BIH);
– Mediacentar (Sarajevo, BIH);
– Musuem of literature and performing arts (Sarajevo, BIH);
– Institute for philosophy and social theory (Belgrade, Serbia);
– Music Institute of SANU (Belgrade, Serbia);
– Poezika Festival (Novi Sad, Serbia)
– Ethnic Inspirations Festival (Warsaw, Poland);
– TFF Rudolstadt (Germany);
– Bürgerhaus Glockenbachwerkstatt (München, Germany);
– Union Kulturzentrum (Basel, Switzerland);
– Konservatorium Wien Privatuniversität (Vienna, Austria);
– Odeïon Kulturforum (Salzburg, Austria);
– Ludwig Boltzman Institut für Menschenrechte (Vienna, Austria)

**************************************
Više informacija o programu Vintage Industriala:
www.vintageindustrial-bar.com
www.facebook.com/vintageindbar
www.twitter.com/VintageIndBarZg
www.instagram.com/vintageindzagreb